enneagram nedir? ne değildir?
Merhaba,
Bu hafta sonunu annemin evinde geçirdiğim için, annemin kütüphanesine bir dalış gerçekleştirip hamileliğin de verdiği algıda seçicilikle birlikte “çocuk yetiştirmek” konseptli kitaplar okurken buldum kendimi 🙂
Tam bir skandal =)
Etkili ebeveynlik, sakin çocuklar falan derken elime aldığım kitaplardan birisi “enneagram” yöntemiyle çocuk yetiştirmek hakkında oldu. Yöntemi ilk defa duyduğum için enneagram nedir araştırma gereği hissettim. Hatta kitabın adı da “Enneagram Yöntemiyle Çocuk Yetiştirmek”, yazarı da Elizabeth Wagele. Kitabın güncel baskısı yok, internette bulamadım annemdeki de 2001 basımı tabi.
Kitapta ne anlatıyor?
Yazar bu kitapta 9 farklı çocuk tipini inceliyor ve bu tiplerdeki çocuklar ile karşılaşılan 10 yaygın soruna karşılık yapılabilecek önerilerde bulunuyor. toplam 177 sayfa kadar ama bol bol karikatür ve çizim barındırdığı için bir kaç saatte bitirdim kitabı. rahatça ve kısa sürede okunabilecek bir kitap gelgelelim; konu hakkında (yani psikoloji ve/ya çocuk gelişimi) okuduğum diğer pek çok kitaba kıyasla akademik anlamda beni hiç tatmin etmedi kitap. ama konuya giriş niteliğinde kitap arayanlar için okunması kolay. mutlaka alın der miyim? hayır =)
Enneagram nedir? (kelime anlamı)
Anlamını inceleyecek olursak eğer kitaba göre enneagram dokuz noktalı şekil anlamına gelmektedir, internetteki bazı sitelere göre ise “enne” dokuz demek ve “agram” da kişilik. Dolayısıyla dokuz farklı kişilik tipini incelediği için sitelerdeki anlam daha olası göründü gözüme.
bu yöntemin çizdiği dokuz ana kişilik tipi içerisinde çocuğunuza en uygun kişilik tipini bulursanız eğer, karşılaşılan sorunlar karşısında çocuğun biricikliğini tanıyıp daha kolay çözüm üretme yetisine sahip olunacağını iddia ediyor. yani çocuk bir “gözlemci” ise onlar biraz utangaç oluyorlar, onları girişken veya atik olması için zorlamak doğru değildir gibi. ya da çocuk bir “sorgulayıcı” ise bu çocuklarda yüksek endişe ve kötümserlik görüldüğü için bu yönlerden çocuğa destek olmak gerekir hatta kötümserlik olarak algılanan çocuğun şüpheci yanı da olabilir dikkat edilmelidir gibi.
İnternette karşıma çıkan sitelerde ise çocuk yetiştirmeden ziyade insan kaynakları departmanlarının bu metot sayesinde potansiyel personeli ona göre değerlendirdiği ve zayıf yönlerin kuvvetlendirilmesinde bu metodun kullanıldığını öğrendim. Ve pek çok online test gördüm sitelerde. Kitabı bitirdiğimde hangi tipe girdiğimi de hala bulamamıştım açıkçası, sonra testleri çözeyim dedim, sitelerden birindeki testte “araştırmacı/gözlemci” çıktım. Ama bir diğerinde ise “meydan okuyan/güvenli girişken“. Velhasıl kendi tipimi hala bulabilmiş değilim ben de =)
Kitaba göre tipleri size kısaca özetlemem gerekirse;
1.kusursuzluk arayan/mükemmeliyetçi
2.yardımcı/yardımsever
3.başarılı/başarı odaklı
4.romantik/özgün
5.gözlemci/araştırmacı
6.sorgulayan/sorgulayıcı
7.serüvenci/maceracı
8.güvenli girişken/meydan okuyan
9.barışçı
İlk yazdıklarım kitaptaki tip isimleri iken ikinci isimleri de (/işaretinden sonraki) internetteki güncel kaynaklarda buldum. Kitabın basımının eski olmasından ötürü iki ismi de yazmak istedim.
Dürüst olmak gerekirse çok verimli bulduğum bir metot olmadı ama okuyup araştırmak isteyenler olursa diye kısaca bir bahsetmezsem de olmazdı.
Hepinize araştırmacı ruhunuzla bulacağınız güzel, yeni okumalar dilerim. konu hakkında daha detaylı bilgisi olan ya da kendi kişilik tipimizi bulmamız için güzel bir önerisi olan varsa yorumlara alabilirim 🙂
sevgiler
Konu ilgisini çekenler buraya;
Araştırmak isterseniz eğer biri burada ve güzel bir makale de burada.
Bir de test çözeyim derseniz eğer o da burada.
Çocuk yetiştirmekten bahsetmişken anneliği sorgulayanlar buraya.
*Resim Gerd Altmann tarafından Pixabay‘a yüklendi