minimalizm

100 eşya ile yaşamak mı?!

merhaba, bir iki haftadır 100 eşya ile yaşamak fikrini düşünüyorum. Eminim bir yerlerde denk gelmişsinizdir bu konuya. Bir yandan malumunuz üzere çok ilgimi çekti. Ama diğer yandan uygulaması o kadar ütopik ki hayal gibi geliyor. Bunu uygulamayı başarmış bir adama da hatta “yüz eşyalı adam” diyorlar 🙂 Konu hakkındaki makalenin orijinalini buraya bırakıyorum. Bu makale, yayınlandığında 34 yaşındaki Çin`de yaşayan bir beyaz yakalı olan Wang Zhe`nin kullandığı bütün eşyaları 100 adetle sınırlaması üzerine. Hatta makalede gardrobunun önünde çekilen bir fotoğrafı var ki en fazla 30 eşyalık bir dolap olduğunu fark ediyorsunuz 🙂 Adam kapsül dolap konusunda çığır açmış 🙂

33 adet kıyafet?!

Toplam eşya 100 adet kıyafet ise 33 adetle sınırlanmış. 400 adetten peyderper neredeyse 100er 100er düşmüş eşya sayısını hiç zorlanmadan. Ta ki 200e kadar. Ancak en zoru 120den 100e düşmekmiş Wang`a göre. Mesela bir çift çorap bile 2 parça sayılmış biraz zor geldi gözüme.

Altı aylık bir periyod belirlemiş kendisine. Bir yere ayırıp, kutuladığı eşyalara eğer 6 ay boyunca hiç ihtiyaç duymaz ve kullanmazsa onları evden gönderiyormuş. Hatta şu anda toplam eşya sayısı 87 imiş!

parayı amaca uygun kullanmak,

Son moda giysilere aslında diğer insanların onu daha çekici bulması ya da beğenmesi için çok para harcadığını fark etmiş. Ama artık sadece keyif aldığı şeylere, seyahat etmek gibi, parasını ayırdığını ve bundan çok memnun olduğunu söylüyor. Hayatını kökten değiştirip minimalist bir yaşama geçmiş Wang Zhe reis =) Bence bu kelimeyi hak etti.

Hazır “bahar” gelmişken, hazır yazlık-kışlık ayrımı yapılacakken bu fikrin kulağımızda kalmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Tabi ki 100 eşya bizim gibi başlangıç seviyesindekiler için çok zor. Bizim ilk yapmayı hedeflediğimiz şey; yeni eşya almamayı başarmak olmalı ki onda bile zorlanıyoruz.

evde en basit ne yapabildim?

Dün dolap temizliğine başladım. Ve hamilelik sebebiyle değişen ölçülerimi de hesaba katarak ilk etapta iki büyük poşet kıyafet ayırabildim. Bir poşeti hemen bedenimin (eski bedenimin :)) uyduğu bir arkadaşıma getirdim. Diğer poşeti de Kızılay konteynırına bıraktım. Yazlıklar kutulardan çıkarken de bir benzerini yapmayı hedefledim kendime. Böylece sezonu dört büyük poşet kıyafetten kurtularak kapatmayı düşünüyorum. Bunun yanına en azından dört beş tane ayakkabıdan da kurtulursam kendimi birazcık başarılı sayacağım sanırım. Gene de Wang reisin yanından bile geçmiyor skorum 🙂

Şaka bir yana “kapsül dolap” fikrini de araştırmanızı öneririm. Oldukça kullanışlı geldi bana hem hafiflemeye de fayda sağlıyor. Peki kapsül dolap nasıl oluşturulur derseniz buraya alalım sizi.

Uzun zamandır minimalizm hakkında yazmıyordum, konular biraz birikti:). Bu arada minimalizm sadece kıyafetlerden ibaret değil elbette. Geçtiğimiz hafta iki farklı konuyla ilgili birer site buldum sizler için;

*Sadeleşme akımının fotoğraf sanatı üzerindeki etkisi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Çok güzel örnekler var; güzel bir site. Sanatın her dalına ilgi duyanlar için yani müzecilikten, çizgi romana kadar bir skalada oldukça tatmin edici yazılar var.

http://arsizsanat.com/az-fazladir-less-is-more/

*Ve minimalizmle ilgili tarihte var olmuş kişilikler hakkında fikir sahibi olmak isterseniz de güzel bir özet için buraya tıklayın. Sempatik bir sayfa kendisi, konu hakkında keyifli bir özet şeklinde toplamışlar bilgileri.

*Minimalizm hakkındaki tüm yazılarım için de buraya.

Hepinize güzel bir “bahar” diliyorum.

Hoşça kalın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir