minimalizm

Vegan, Organik, Cruelty Free, Doğal Kozmetik? /minimalist güzellik anlayışı

Merhaba, minimalist kozmetik hakkındaki yazımdan sonra vegan, organik, doğal kozmetik hakkında kavram karmaşası olduğuna dair gelen yorumlar oldu. Öncelikle yazıyı okumak için buraya link bırakıyorum.

Gelin biraz yakından bakalım vegan, organik, doğal kozmetik ürünler hatta cruelty free ve vejetaryen ürünler nelerdir? Farkları nedir?

vegan kozmetik ne demek?

Vegan kozmetik içeriğinde hayvanlardan elde edilen hiç bir bileşenin bulunmadığı kozmetiktir. Ne hayvansal ne de hayvanlardan elde edilen diye belirtilmesinin özellikle sebebi şu; bal, süt, yumurta vb hayvansal hiç bir içerik bu ürünlerin formülünde mevcut değildir. Tabi vejetaryen ürünlerde hayvanlardan dolaylı olarak elde edilen içerikler olabilir. Ama her iki tipin de ortak özelliği kesinlikle hayvanlar üzerinde deney yapılmayan ürünler oluşudur. Yani cruelty free dediğimiz ürünler.

Vegan içerikler ve kozmetik ürünler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için güzel bir sitenin linkini buraya bırakıyorum. Oldukça kapsamlı bir yazı. Hatta bu sektördeki hayvansal içerikler ve yerine alternatif ne ürünler kullanılabilir bıraktığım linkte mevcut. Vegan ürün için aramamız gereken genel logo şudur;

cruelty free kozmetik ne demek?

Cruelty free Türkçe karşılığı itibariyle zulümsüz demek. Ama teknik olarak hayvanlar üerinde test edilmememiş demek. Aslında sırf dış görünüşümüz sebebiyle dünyadaki bazı canlılara zulüm uygulanıyor olmasını düşündürmesi açısından da faydalı olurdu zulümsüz kelimesini kullanmak. Avrupa Birliği ülkelerinde hayvanlar üzerinde deney yapmak zaten yasak. Türkiye de bu ülkelerin arasında. Kore Beauty denilen Kore menşei ürünlerin çoğunluğunda da aynı duyarlılığı görebiliriz. Bu ibareyi görmemiz o ürünün vegan veya vejetaryen olduğu anlamına gelmez. Sadece ürünün veya herhangi bir içeriğinin hayvanlar üzerinde test edilmediği anlamına gelir. Hiç bir şey yapamıyorsak en azından buna dikkat etmekte fayda var. Benim güzelleşmem için her hangi bir canlının acı çekmesi öz güzellik anlayışıma ters zaten.

Tavşan resmi bulunan tüm logolar hayvan testi olmadığına dair bir uyarıcı; daha da emin olamıyorsak ambalajda belirtilmiş ibareyi de arayabiliriz.

Vegan, organik, doğal kozmetik dedik? Fark ettiniz mi doğal ve organik de birbirinden farklı anlama geliyor? Bakalım onların farkı nedir;

organik kozmetik nedir?

Organik kozmetik içeriğinde hiç bir sentetik ürün bulundurmayan ürün demektir en kısa haliyle. İçeriğinde zararlı kimyasallar bulundurmadığı yetkili kurumlarca tescillenmiş olmalı. Burada doğal ürünler ilgili önemli bir farkını belirtmek lazım; organik belirli standartlara göre üretilen, her aşaması kontrol edilen bir tarımsal üretim biçimidir. Dolayısıyla bu standartlar ülkesel bazda değişiklik gösterebilir ama en azından üretim aşamasında dahi bitkisel ilaç dahi kullanılmadığına emin olduğumuz ürünlerdir.

Bir ürünün organik olması koruyucu içermediği için raf ömrünün de çok kısa olması demek. Bu yüzden bu tip ürünler alırken son kullanım tarihinize dikkat etmekte fayda var. Ayşenur Yazıcı`nın güzel ve detaylı bir organik kozmetik yazısını da merak edenler için buraya bırakıyorum.

doğal kozmetik nedir?

Gelelim doğal kozmetike; doğal kozmetik ürünler de organik ürünler gibi temiz içeriğe sahiptir. Yani formülünde koruyucu, paraben, sentetik boya, petrol ve türevleri ya da parfüm içermezler. Raf ömürleri bu yüzden oldukça kısadır. Rakamlar da bu yüzden biraz ortalamanın üzerinde yer alır. Organik ürün gibi bir sertifikasyona henüz tam tabi değildir ama doğal ürün iddiasında olan bir markanın içeriğinin tertemiz olması hatta üretim aşamasında dahi doğaya verilen zarardan, karbon ayak izine de kadar dikkat etmesi gerekir. Bu şekilde bir üretimin kapitalist düzende karlılıkla çelişebileceğini düşünüyorum elbette. Bu yüzden belki de bu tip doğal içerikli ürünlere dermo-kozmetik adı altında ulaşabiliyoruz.

Doğal içerikli butik üreticilerin derli toplu bir listesi için buraya bir link bırakıyorum. Butik oldukları için de hepsi el yapımı ürünler.

Organik ve/ya doğal ürünler için bu logolara bakabiliriz,

Güzelleşirken, doğaya ve başka canlılara zarar vermemeye çalışmak oldukça saygı değer bir duruş. Dilerim ki yaygınlaşsın ve bu yüzden ulaşılabilirliği artsın.

*Kapak resmi Dana Tentis adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir