oyun eleştirisi; Aut.
“Kötülükten gördüğüm iyiliği başka hiçbir şeyden görmedim ben” diyenlerin oyunu Aut!
Yeni izledim Aut `u. Uzun zamandır sahnede aslında Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir etkinlikten denk getirebildik biletleri. Black box sahnede sergilendiği için az sayıda seyirci nasiplenebiliyor bu marjinal oyundan. Bilet almak için link burada.
künyesine bakalım;
Oyun Tiyatrolog Akademi `nin bir oyunu. Kendi black box sahnelerinde sergilediler. Oyunu Alper Kul ve Özgür Özgülgün beraber kaleme almışlar. Yönetmen Çağrı Turnalı, başrollerde Burak Korkmaz ve Tekin Sevimli var. Kalan tüm oyuncular gene kendi akademilerinin oyuncuları. Detay isteyenler için Tiyatrolog instagram hesabı da burada.
nasıl bir oyundu Aut?
İlk söyleyebileceğim şey; gerçekten de çok sert bir oyun Aut! Futbol camiasının fair-play haricindeki dünyasını dışındakilerin gözünden yansıtıyor. Holiganizm, taraftarlık, kendini bir camiaya ait hissetmek için insanların hangi değerlerinden vazgeçebileceğini en çıplak haliyle izliyorsunuz. En çıplak, en eril, en rahatsız edici haliyle, black box sahneden yüzünüze yüzünüze haykırıyor oyuncular.
Müzik seçimi ve müziğin kullanıldığı yerler hoşuma gitti. Rap in isyankar ruhuyla örtüştürdüm oyunu 🙂 Açıkçası arabesk müziği de kaldırırmış bu oyun.
Salona girdiğimizde Zehir sahnede karşıladı bizi. Seyirci yerleşirken bir yandan da volta atan Zehir `i izledik. Onun gergin bekleyişi daha otururken geçti bizlere. Yerlerdeki çer çöp, yer derken koltuk araları, sandalyenin önündeki boş şişeler falan daha oyun başlamadan oyunun ruhunu, o ruhun pisliğini yansıttı seyirciye.
Diğer yandan barındırdığı şiddet oyun sırasında rahatsız etti beni ilk etapta. Zaten holiganizm, fanatizm sevdiğim kavramlar değil. Aslında oyunun amacının zaten rahatsızlık vermek olduğunu da düşünüyorum. Evet bir derdi var oyunun ve rahatsız etmek de sağlam bir metot. Dekor da bu rahatsızlığı perçinleyen bir enstrüman olmuş; variller, duvar yazıları vb.
bundan sonrası Aut spoiler!
Ateş, Zehir, Fidel, Öcü ve Boza.. Stat kapısı bekleyen 5 arkadaş. Ama nasıl arkadaş? Kim neyi feda etmiş? Kim hangi arkadaşını sırtından vurmuş? Bu yüzden konu alışıldık değil. Oyunun başında bildiğiniz taraftar gruplarının bir prototipi sahnede izlediğimiz tipler. Bu yüzden oyun başında aradığım derinliği bulamayacağımla ilgili endişe ettim hatta. Sonradan sırlar çözülmeye, gizem dağılmaya başladı.
Zehir; grubun lideri, yakışıklı ve güçlü. Kulüp yöneticileriyle direkt bağlantıda. Denyo karakteriyle abi-kardeş ilişkisi varmış gibi. Ki Denyo bir yönetici. Bu yüzden kendini güçlü hissediyor Zehir. Çok hareketli bi` tip, oyun boyu yerinde durmuyor. Bu hareketlilik, bu hız konuşmalarına da yansımış, çok hızlı konuşuyor 🙂 Manitasına şiir okuduğu sahne hariç 😉
Ateş ise Zehir `in kankası, yancısı. Zehir `in sözünden çıkmaz gibi görünüyor ilk başta. Oyun açıldıkça Ateş meydana çıkıyor. Duygusal derinliği en fazla olan karakter. Saf gibi görünüp, her şeyin farkında olan. Aslında farkında olan demek karakterin zekasına övgü gibi oluyor. Hayır onunki farkındalık değil, bilme hali. Seyircinin sonradan anlayacağı üzere Denyo sayesinde biliyor her şeyi. O kadar ustalıkla bekliyor ki zamanını, seyirci bile anlamıyor! Sonu trajik, sonu hüzünlü.. Kalkıp müdahale edesim geldi hatta.
Zehir ve manitasının güzel bir telefonda konuşma sahneleri var. Andan ve mekandan sadece farklı ışık rengiyle ayrılan. Sembolik anlatımın yalın bir formu. Zehir `i taraftar değil de sevgili olarak gördüğümüz. O sahne özellikle hoşuma gitti. Bir de Ateş `in tüm inişleri, çıkışları, hafif şiveli dili ve sahneye döktüğü ter!
sonuç olarak;
Sonuç olarak tiyatro sahnesinde yenilik arayan seyircinin seveceği bir oyun. Taraftar olmaya hatta futboldan anlamaya gerek yok. Gerçekten gözünüzün önünde birbirini döven insanlar, moraran gözler, kulakları tırmalayan çığlıklar.. Ve evet rahatsız olacaksınız ! Şiddete karşı özellikle hassasiyeti olanların dikkat etmesinde fayda var. Afişte belirtildiği gibi oyun +18 yaş grubu seyirciye hitap ediyor. Önümüzdeki ay boyunca sahnelemeye devam edecekler. İzleyip teatide bulunmak isterseniz yorum bırakabilirsiniz.
Şimdiden iyi seyirler herkese..
*
*
*Aynı ekibin bir diğer oyunu olan Oyuk hakkındaki yazım burada.